2225 Üllő, Pesti út 209. +36 29 / 320-264

Csemperagasztó anyagok - Mi micsoda?

Előfordult már Önnel is, hogy lakásfelújítás, fürdőszoba felújítás után a drágán megvásárolt csempe, burkolólap vagy járólap elmozdult? Hogy kis idő elteltével megtöredezik és kihullik a fuga?

Csemperagasztó anyagok - Mi micsoda?

Hiába fizettük ki a mesterembereknek a burkolás borsos árát, mégsem vagyunk megelégedve az eredménnyel? Elengedett a csemperagasztó vagy rossz technikával végezték a burkolást?

 

 

Ha nem szeretnénk újra bosszankodni, a munka megkezdése előtt bizonyosodjunk meg arról, hogy megfelelő e a csemperagasztó és a megfelelő burkolási technikát alkalmazzák. Az alábbiakban összefoglaljuk a burkolási anyagok, és főleg a csemperagasztó  legfőbb jellemzőit, hiszen a csempe, járólap ragasztási eljárása a ragasztó anyagok fejlődésével folyamatosan változik.

A jó csemperagasztó anyag megválasztása az első és legfontosabb lépés: a megfelelő sebességgel, a megfelelő szilárdságúra kell kötnie.

Mi micsoda?

Általában cement alapú, standard csempe és építési ragasztó, kiadós és jól eldolgozható, kerámia csempék és járólapok fektetéséhez való ragasztó anyag. Gyakran ágyazóhabarcs a megnevezése, több fajtája és típusa létezik. Megkülönböztetünk erős csemperagasztót, flexibilis ragasztót, gyors ragasztót és létezik nagy szilárdságú csemperagasztó is.Csemperagasztó:

Diszperziós ragasztó
A diszperziós ragasztó rendkívül flexibilis ragasztó, hőszigetelő lapok, tükrök, kerámiacsempék és járólapok fektetéséhez, erősen nedves, vizes környezetben is, pl. párás helységekben. Alkalmas beltéri használathoz, falra, aljzatra és plafonra, és különösen a csempe a csempére ragasztáshoz.

Vastag rétegű ágyazóhabarcs
Durva, egyenetlen, nem sima felületeken használt burkolóanyag. Ezt a hagyományos megoldást a helyszínen készítik a mesterek, a vastag rétegű ágyazóhabarcs vastagsága legalább 2 cm. kell, hogy legyen.

Vékony rétegű ágyazóhabarcs
Olyan habarcskeverék, ami meghatározott minőségű cementből (portland), karbonátosodótöltőanyagból, adott szemcseméretű és minőségű kvarchomokból és szerves adalékokból áll. A szerves adalék hozzáadása elősegíti a tapadást, rugalmasságot ad, csúszásmentességet biztosíthatnak és sok egyéb kedvező hatást fejthetnek ki.

Esztrich
Földnedves, vagy képlékeny formában feldolgozott, vékony (2-8cm), speciális aljzatbeton réteg. Feldolgozás szempontjából az esztrichek két fő típusát különböztetjük meg: a normál esztrich-et (0/8 -as szemnagyságú osztályozott homokos kavicsból, cementből és speciális adalékokból), melynek minimális vastagsága 4 cm, és a gyári, előkevert anyagból készült esztrichet, ami már 2 cm vastagságtól alkalmazható, és minősége folyamatos gyári ellenőrzésen esik át, és az építkezés helyszínén kevesebb a helyigénye.

Az úgynevezett önterülő esztrich is gyárilag előkevert anyagból és a helyszínen hozzákevert vízből áll, melyet speciális keverő berendezéssel dolgoznak össze.

Betonpadló
Olyan speciálisan nagy teherhordó betonaljzat, melyet leginkább ipari csarnokok, garázsok és egyéb nagy terhet elbírni kívánó területen alkalmaznak. Ezek a betonaljzatok lehetnek külső és belső térben, illetve léteznek betonacél vagy acélhaj erősítéssel is.

A betonpadlók felületét különböző rétegekkel is el lehet látni, az igénybevételtől függően különböző kopásálló vagy színezésű rétegekkel, azonban egyéb végleges felületet, külön burkolást nem igényelnek.

Padlókiegyenlítő
A padlókiegyenlítő használata az utóbbi időben szinte elengedhetetlenné vált, főként a vékony ragasztók elterjedése miatt. A vékony ragasztó használata miatt nagyon fontos követelmény lett a felület lehető legegyenletesebbé tétele, ezt a hatást érhetjük el ezek használatával. A szilárd padlókiegyenlítés az utolsó lépés a burkolatok leragasztása előtt.

Folyékonyágyas ragasztó
A burkolóanyagok legújabb fejlesztései közé tartoznak az ún. folyékony vagy önterülő ragasztóhabarcsok. Ezeknek az anyagoknak különösen kültéri burkolásnál van jelentőségük, mert így elkerülhető a légzárványok képződése. A hőingadozásnak kitett területeken ugyanis a burkolat alatt, a vízzel megtelt üregek hol megfagynak, hol felolvadnak.

Ez a váltakozás különösen nagy roncsolódást okozhat olyan felületen is, ami nagy terhelésnek van kitéve (pl. garázsban), ahol a lerakott burkolatot olyan erősen alá kell támasztani, hogy a kialakuló üregek miatt a burkolat ne szakadjon be.

Fugázóanyag
Miután a megfelelő ragasztóanyaggal rögzítettük az új burkolatot, a folyamatot  fugázással fejezzük be. Több szempontból is nagyon fontos a megfelelő fugázóanyag kiválasztása: a tartósság és az esztétikai követelmény figyelembevételével válasszunk. Vegyük figyelembe a lapméretet (mostanában a nagyobb lapméret egyre divatosabb, beltéren és kültéren egyaránt), és a burkolatunk igénybevételét, illetve a helyszínt is!

Normál fugázóhabarccsal kitölthetők a mindennapi igénybevételnek kitett burkolólapok fugái, 30-35 centiméter lapméret alatt.  Az ennél nagyon lapok esetében, vagy nagyobb igénybevételnek kitett területeken (hőingadozás teraszon, vízterhelés esetén) már speciális fugázó-anyag használatára van szükség.

Az úgynevezett műanyag diszperzióval modifikált fugázó a legjobb választás akkor, ha ezeken a területeken is tartós, biztonságos burkolatot szeretnénk lerakni. Az utóbbi években egyre nagyobb gondot fordítottak ennek a speciális fugázó-anyagnak az esztétikus megjelenésére, gazdag színválasztékban kaphatóak.
Cementtermékek:

Cement
Szürke, porállagú szervetlen kötőanyag, ami víz hozzáadására megszilárdul, szilárdságát pedig a víz alatt is megtartja. A cementeket különböző fajtákba csoportosítják attól függően, hogy az alkotóelemek milyen arányban találhatók benne.