A Mapei önthető, nagy szilárdságú betonjavító habarcsai

2023-06-30 11:16 - A Mapei betonjavító habarcsai között kiemelkedőek az önthető, könnyen bedolgozható, nagy szilárdságú termékek, amelyek a szükséges alkalmazási területek mindegyikén felhasználhatók.

Hol van szükség önthető, és nagy szilárdságú betonjavító habarcsra?

Jellemző alkalmazási terület lehet például ipari beton padlók, autópályák, utak, járdák javítása, vagy éppen szerelőaknák, tisztítónyílások fedőlapjainak rögzítése. Ezekre a célokra kiváló megoldás a Mapei Mapegrout SV termék, amely egykomponensű, gyorskötésű és gyorsszáradású, zsugorodáskompenzált önthető javító habarcs.

Egy út forgalmát jellemzően csak rövid időre lehet feltartani, vagy egy ipari padló javításánál is szempont lehet a gyors használatba vétel, ezért fontos, hogy a javításhoz használt anyag gyorskötésű legyen.

Betonjavító habarcs

A Mapegrout SV esetén az elkészített, javított felületre már két óra elteltével ráengedhető a járműforgalom. Egy rétegben akár 5 cm-es vastagságban is felhordható, de ha ennél nagyobb vastagságban szükséges beépíteni, megfelelő mennyiségű adalékanyag hozzáadásával ez is megtehető. A terméknek nagy mechanikai szilárdsága van (nyomószilárdsága 55 MPa), emellett jó a kopásállósága és a vízzárósága is.

A Mapegrout SV termékcsaládba tartozik a Mapegrout SV Fiber, amely a fenti alkalmazási területeken túl azokban az esetekben alkalmazható, ahol még nagyobb igénybevételek (akár a szerkezetben húzás) is előfordulhatnak. Így például autópálya viaduktok gerendáinak húzott öve is javítható a termékkel.

Betonjavító habarcs

A szárazhabarcsba kevert, sárgaréz bevonattal ellátott acélszálak segítségével a megszilárdult habarcsnak 20 MPa (!) hajlítószilárdsága lesz. Nyomószilárdsága pedig szintén kiemelkedő, 70 MPa. 

Még plusz egy óriási előnye van a Mapegrout SV Fiber-nek szinte az összes betonjavító habarcshoz képest: amíg a többi betonjavító anyag minimális bedolgozási hőmérséklete +5°C, addig a Mapegrout SV Fiber akár -5°C-ig bedolgozható!

Ez egy télen, sürgősen elvégzendő betonjavítási munka esetén felbecsülhetetlen érték. A gyorskötést és a két órán belüli járhatóságot természetesen ez a termék is tudja.

Betonjavító habarcs

Az önthető betonjavító habarcsok között mindenképp meg kell említeni a Mapefill terméket, amely acélszerkezetek kihorgonyzáshoz, aláöntéshez és nagyobb betonhibák során keletkezett üregek kitöltésére való, nagyszilárdságú (nyomószilárdsága 70 MPa) duzzadó habarcs.

A Mapei Mapefill terméknek is több változata elkészült már, az alaptermék mellett a gyorskötő (Mapefill R), a finomszemcsés (Mapefill F) és a nagy rétegvastagságban (10 cm-ig) alkalmazható változata (Mapefill MF 610) is elérhető Magyarországon.

Függőleges felületekre is vannak megoldások

Folyós állagú, nagy szilárdságú betonjavító habarcsra nem csak vízszintes felületek javításakor van szükség. Jellemzően vasbeton oszlopok, gerendák köpenyezésekor is folyós anyagot használnak, erre az alkalmazásra pedig a Mapegrout Colabile-t ajánljuk, amely egykomponensű, normál kötésidejű, zsugorodáskompenzált termék és nagyobb vastagságban is alkalmas zsaluzatba öntésre az adalékanyagok szétosztályozódása nélkül.        

Van még egy termékcsalád, amelyet folyós állagú, önthető betonjavító habarcsként használunk, ezek pedig a nagyteljesítményű betonként ismert Planitop HPC (High Performance Concrete, HPC) termékek.

A Mapei Planitop HPC nevű anyag kétkomponensű (merev acél szálakkal erősített), nagyszilárdságú betonjavító habarcs, amit hasonlóan a Mapegrout Colabile-hez szerkezeti megerősítésre használjuk például oszlopok, gerendák köpenyezésére, vagy akár hídgerendák alsó övének megerősítésére.

Betonjavító habarcs

A jelentős különbség abban áll, hogy a Planitop HPC nagy szilárdságának köszönhetően még kisebb vastagságban is alkalmazható, mint a Mapegrout Colabile, és előfordulhat, hogy így például a kiegészítő vasalásra sincs szükség (4cm-es vastagság alatt).

Ennek a terméknek is létezik egy olyan változata, amely egy másik jellemző probléma megoldására alkalmas, nevezetesen régi födémek megerősítésére rábetonozással.

Erre a célra a Planitop HPC Floor a legalkalmasabb termék, melyet a hagyományos rábetonozással szemben feleakkora vastagságban és súlyban kell csak bedolgozni: míg a hagyományos módon legalább 5 cm-t kell rábetonozni egy födémre, addig a Planitop HPC Floor-ral csak 1,5-3 cm rábetonozás szükséges.

Emellett kiváltható vele a megerősítő acélháló is és a kivitelezése is sokkal gyorsabb, könnyebb, mint a hagyományos módszerrel.