Rugalmas tömítőanyagok: egy megoldás minden problémára

2024-01-26 14:27 - A különböző Mapei termékcsaládok erősségei és felhasználási területei.

Miért érdemes rugalmas tömítőanyagot használnunk?

A rugalmas tömítőanyagok olyan speciális termékek, amelyek segítenek megóvni a szerkezetek megszakításainak és hézagainak integritását még mozgások és deformációk esetén is: dilatációk, hajszálrepedések vagy repedések kialakulásánál. A légköri hatásoknak kitett szerkezetekben a víz, a por, a hő és a zaj szabadon bejuthat vagy távozhat ezeken a töréseken és réseken keresztül, csökkentve ezzel a lakókomfortot és a szerkezet tartósságát.

A megfelelően kivitelezett rugalmas tömítés hozzájárul az egész szerkezet tartósságához és energiahatékonyságához.

Az összes rugalmas tömítőanyag szilikonból készül?

Nem. A piacon kapható rugalmas tömítőanyagok kategóriája ma már különböző polimerekből áll: akril, bitumenes, butil, hibrid, poliuretán és szilikon polimerekből, amelyek mindegyike sajátos fizikai-mechanikai jellemzőkkel és speciális felhasználási területekkel rendelkezik.

A szilikon tömítőanyagok csak egy a sok különböző termék közül a rugalmas tömítőanyagok kategóriájában. A szilikon tömítőanyagok népszerűsége a piacon azonban ahhoz vezetett, hogy e termékcsoport nevét (szilikon) és az árukategória nevét (rugalmas tömítőanyagok) (helytelenül) használják: valójában nem minden tömítőanyag készül szilikonból.

Ezek közül melyek a legjobb rugalmas tömítőanyagok?

Egyetlen rugalmas tömítőanyag sem feltétlenül jobb, mint a másik: minden termékcsoportnak vannak olyan sajátos fizikai-mechanikai jellemzői, amelyek miatt egy adott feladathoz különösen alkalmasak, egy másik típushoz pedig kevésbé.

Szemléltetésképpen íme a rugalmas tömítőanyagok kategóriában a leggyakoribb termékcsoportok legfontosabb erősségei:

Akril tömítők

 • könnyen simítható
 • rugalmas festékkel festhető
 • alacsony költség

Ecetsavas szilikon tömítők

 • könnyen kinyomható és simítható
 • ellenáll az öregedésnek
 • ellenáll a magas üzemi hőmérsékletnek és a vegyszereknek
 • elérhető átlátszó változatban (opálos hatású)

Semleges szilikon tömítők

 • könnyen kinyomható és simítható
 • az anyagok széles skálájához tapad
 • ellenáll az öregedésnek
 • ellenáll a magas üzemi hőmérsékletnek és a vegyszereknek
 • elérhető átlátszó változatban (áttetsző hatású)

Poliuretán tömítők

 • az anyagok széles skálájához tapad
 • magas mechanikai és szakítószilárdság
 • nagyfokú ragasztóképesség
 • rugalmas festékekkel festhető

Hibrid tömítők

 • könnyen kinyomható és simítható
 • az anyagok széles skálájához tapad, beleértve a nedves felületeket is
 • ellenáll az öregedésnek
 • korlátozott felületi porvisszatartás
 • elérhető átlátszó változatban (kristálytiszta hatású)

Epoxi-poliuretán tömítők

 • könnyen kinyomható és simítható
 • erős és ellenáll a vegyszereknek
 • festhető vagy a helyszínen színezhető

A Mapei termékek közül melyiket használhatom a különböző anyagok tömítésére és ragasztására?

MAPEFLEX MS45 egykomponensű, többcélú, rugalmas tömítőanyag különböző nedvszívó és nem nedvszívó anyagok közötti függőleges és vízszintes hézagok tömítésére, beleértve a nedves aljzatokat is: továbbá, miután megköt, kompatibilis a Mapei kínálatában szereplő elasztomer festékekkel. Ugyanez a termék ragasztóként is használható építőelemek és funkciók ragasztására, köszönhetően kezdeti tapadóerejének, gyors keményedési tulajdonságainak és tapadási teljesítményének.

Milyen tömítőanyagot használhatok a természetes kőből készült padló- és falburkolatokhoz?

A Mapei MAPESIL LM foltosodás mentes tömítőanyag ideális mindenféle nedvszívó és savérzékeny kőhöz; kémiai összetétele megakadályozza a folyadékok vándorlását a tömítőanyag és az aljzat között, ezáltal megakadályozza a nem megfelelő tömítőanyag használata miatt a fugák szélein kialakuló csúnya foltok kialakulását. A Mapei színes fugázóanyagokkal összehangolt széles színválasztéka lehetővé teszi, hogy a padlókon és homlokzatokon leggyakrabban használt kőfajták különböző színeihez igazodjon.

Milyen tömítőanyagot használhatok kerámia padló- és falburkolatokhoz?

A Mapei MAPESIL AC egy speciálisan a kerámia padló- és falburkolatok, fürdőszobai szerelvények, zuhanykabinok és ablakkeretek rugalmas tömítésének kialakítására szolgáló színes tömítőanyag. A Mapei BioBlock technológiával készült MAPESIL AC tiszta ecetsavas szilikon formula minősége garantálja a maximális tartósságot és teljesítményt. A rendelkezésre álló széles színválaszték (40 különböző árnyalat, amelyek illeszkednek a Mapei színes fugázóhabarcsokhoz) lehetővé teszi bármilyen esztétikai igény kielégítését.

Milyen penészgátló tömítőanyagot használhatunk a fürdőszobában és a konyhában is egyaránt?

Ha egy rugalmas tömítőanyag gyakran van kitéve nedves környezetnek, a felületén valószínűleg penész és alga képződik. Mivel a penész és az algák a nedvesség, a magas hőmérséklet és a szerves anyagok természetes kémiai reakciója, semmilyen tömítőanyag nem képes megakadályozni a kialakulásukat. Bizonyos rugalmas tömítőanyagok azonban képesek késleltetni, hogy a felületeken gyökeret eresszenek, köszönhetően a speciális biocidoknak, amelyek ellenállnak a kivirágzás kialakulásának.

A Mapei MAPESIL termékcsalád számos terméke tartalmaz biocideket, de csak a MAPESIL AC és a MAPESIL LM rendelkezik BioBlock technológiával, amely hosszú időre meghosszabbítja a biológiai védelmet, különösen, ha a tömítőanyagon megfelelő, rendszeres karbantartást végeznek.

Milyen tömítőanyagot használhatok ipari padlókhoz?

Ha egy tömítőanyagot olyan vízszintes felületeken használnak, amelyek súlyos mechanikai és kémiai igénybevételnek és terhelésnek vannak kitéve, akkor annak képesnek kell lennie arra, hogy rugalmasan elnyelje a dilatációkban fellépő mozgásokat, és ellen kell állnia a vegyi anyagokkal való érintkezésnek, valamint az áthaladó nehéz tehergépjárművek által okozott mechanikai igénybevételnek. Ebben az esetben fontos, hogy az erre a speciális felhasználásra kiválasztott tömítőanyag a rugalmasság, a vegyi anyagokkal szembeni ellenállás és a mechanikai tulajdonságok kiegyensúlyozott kompromisszumát biztosítsa: A MAPEFLEX E-PU 21 SL kétkomponensű epoxi-poliuretán tömítőanyag vagy a MAPEFLEX PU35 CR egykomponensű poliuretán tömítőanyag lehet a megfelelő megoldás.

Mivel számos tényező játszik szerepet, ami a padlóburkolat konkrét felhasználási területétől függ, egy személyre szabott Mapei konzultációval minden egyes konkrét esetben meghatározható a legmegfelelőbb termék.